אנשים עם צרכים מיוחדים
המחלקה לשירותים חברתיים מסייעת בטיפול באנשים עם מוגבלות מלידה ועד זקנה, הנמצאים על רצף תפקודי נרחב ומתמודדים עם מוגבלות משמעותית המשפיעה על תפקודם בתחומי חיים מרכזיים (אנשים עם מוגבלות שכלית ,קוגניטיבית וקשיי תפקוד, מוטורית, מוגבלות בראיה, בשמיעה ).
שלבי האבחון והטיפול:
- אבחון ראשוני- מתבצע במכון להתפתחות הילד, או במכונים התפתחותיים פרטיים.
- פגישת אינטק (אבחון) - עם עובד סוציאלי במנהל מוגבלויות ופתיחת תיק. האינטק כולל: היכרות והערכה פסיכו-סוציאלית, מתן מידע אודות זכויות, ליווי והדרכה להכרת השירותים הנלווים. לפגישת האינטק יש להביא את המסמכים הבאים:
- תעודת זהות של ההורה, כולל ספח
- אבחונים התפתחותיים ורפואיים
- כל מידע נוסף המעיד על מצבו של הילד
תיאום הפגישה מתבצע טלפונית או פיזית, בימי ובשעות קבלת הקהל.
- הכרה מטעם משרד הרווחה- לאחר פתיחת התיק המשפחה, העו"ס יגיש בקשה למתן הכרה בשירות לאדם עם מוגבלות מטעם משרד הרווחה, לשם המשך מיצוי הזכויות. התשובה לבקשה תועבר להורה על ידי העו"ס.
- בניית תכנית המותאמת לצרכי הילד ומשפחתו: לפעוטות וילדים עד גיל 3 עם עיכוב התפתחותי - מעון יום שיקומי / תקשורתי, שילוב סייעת צמודה במעון יום רגיל (בהתאם להחלטת ועדה מחוזית); לילדים מגיל 3 - שילוב בגני חינוך מיוחד, בהתאם לסוג האפיון (בהתאם לוועדת אפיון וזכאות של מחלקת החינוך בעירייה).
- אבחון מש"ה וקביעת רמת תפקוד – כאשר ישנו חשד למוגבלות שכלית התפתחותי במידת הצורך, עו"ס מטעם מנהל המוגבלויות יגיש למפקחת בקשה לעריכת אבחון, על סמך ממצאים רפואיים והתפתחותיים. אם יינתן אישור, תופנה המשפחה לאבחון במכון מוסדר, העובד עם משרד הרווחה, לצורך ביצוע האבחון. האבחון כולל הערכה על ידי אנשי מקצוע שונים ובסיומו מתקיימת ועדת אבחון, הקובעת את דרגת התפקוד של המטופל וממליצה על תכנית טיפול. מימוש ההמלצות בפועל, ייעשה על ידי העו"ס המלווה, בשיתוף עם המשפחה.
מסגרות לשעות הפנאי בקהילה:
- מועדוניות שיקומיות: לילדים עם מוגבלות מופעלת ע"י "עזר מציון", ע"י פניה למחלקה, בדיקת זכאות והתאמה לאוכלוסיית היעד.
- מועדונית "שמע קולנו" מיועדת לילדים עם לקויות שמיעה וכן בהתאם לבדיקות שמיעה עפ"י קריטריונים של המשרד לזכאות.
- יום שהות ארוך במסגרות החינוך המיוחד מחוץ לעיר, נעשה בתיאום הצוות החינוכי ובדיקת זכאות ואפיון ע"י המחלקה לילדים שאינם יכולים להשתלב במועדוניות הקיימות בעיר .
- נופשונים ותוכנית הקלה- ,משפחות המוכרות ומטופלות עם ילדים בעלי מוגבלויות זכאים לפנות למחלקה עם מסמכים של הכנסה וייעשה חישוב זכאות והשתתפות בהתאם למבחן הכנסה.
- מרכז למשפחות בעלי צריכים מיוחדים - פעילות פנאי והפוגה, קבוצות תמיכה וסדנאות, מתן מידע ומיצוי זכויות, פעילויות להעלאת מודעות, השתלבות במערך הטיפול העירוני .
שירותים לאוכלוסייה הבוגרת:
- תעסוקה נתמכת - שילוב של בעלי מוגבלויות במסגרת תעסוקה בשוק החופשי, תוך ליווי משמעותי בתהליך מציאת העבודה ובמהלכה.
- שילוב במפעל רב-נכותי (מוגן) – מפעל המציע פתרונות תעסוקתיים ושיקומיים לאנשים בגיל העבודה, בעלי מוגבלויות פיזיות, חושיות, שכליות ונפשיות.
- מועדון אקי"ם - מועדון חברתי לגילאי 21+ עבור בעלי מוגבלות שכלית התפתחותית, המציע פעילויות פנאי, חוגים, טיולים, ועוד.
- שילוב בשירות לאומי או בשירות צבאי מותאם.
- שירותי דיור - הפנייה לתוכנית "דיור נתמך" לאנשים עם מוגבלות המתגוררים בקהילה, או הפנייה לסידור חוץ-ביתי בהתאם לוועדת תכנון טיפול או ועדת אבחון.
- מרכז סיעודי לבוגרים - מסגרת יום בקהילה לבני 21+ הנמצאים במצב סיעודי מורכב.